Stalingradlaan: stedenbouwkundige vergunning ingediend

Samenvating frans

“De Stalingradlaan is EEN statige brede laan die de voetgangerszone met het Zuidstation verbindt. Het is een as waarop geflaneerd wordt, maar ook een belangrijke as voor voetgangers en fietsers. Zij krijgen dankzij deze heraanleg veel meer ruimte. Twee dubbele rijen bomen versterken de statigheid van de laan. Een van de meest kenmerkende gebouw van de laan is het Zuidpaleis. Door een voorplein voor dit gebouw te creëren, zetten we het nog meer in de verf”, legt Ans Persoons, schepen van Stedenbouw en Openbare ruimte, uit.

Sinds 2020 is de eerste fase voor de aanleg van metrolijn 3 gestart. Het overgrote deel van de werkzaamheden met betrekking tot de bouw van het nieuwe Toots Thielemans-station en de aanleg van nieuwe metrotunnelsecties om aan te sluiten op bestaande pre-metrotunnels, vinden plaats op de Stalingradlaan. Dit heeft een belangrijke impact op het dagelijks leven van de handelaars en van de omwonenden. Om op het einde van de werken een gerenoveerde ruimte te kunnen bieden, heeft de Stad Brussel zopas een stedenbouwkundige vergunning ingediend voor de Stalingradlaan tussen het Rouppeplein en de kleine ring, deze laatste zijn niet inbegrepen. 

“De komst van de metro naar Stalingrad moet de wijk ten goede komen. Dat is van bij het begin ons engagement. Met trottoirs van 14m, grote horecaterrassen, de aanplanting van tientallen bomen en nieuwe ruimte voor fietsers stelt de stad vandaag een ambitieus, toekomstgericht project voor. Dit project werd minutieus voorbereid. Daarbij stond de dialoog met buurtbewoners en handelaars centraal, maar ook met het Gewest, tijdens de vele projectvergaderingen. Nu is het tijd voor het openbaar onderzoek,” zegt Pascal Smet, staatssecretaris voor Erfgoed.

De Stalingradlaan werd herontworpen om een aantrekkelijke en levendige plek te zijn voor zowel de bewoners als alle andere gebruikers van de openbare ruimte. Het is dus een echte toegangspoort aan de zuidelijke kant van de Vijfhoek die zal worden ingericht. 

Daartoe kunnen de Brusselaars een laan verwachten die volledig gelijkvloers is met ruimte om te rusten. In het midden van de laan zal zich de enige weg voor automobilisten bevinden. De ruimte die is teruggewonnen, wordt teruggegeven aan biodiversiteit, handelszaken en actieve modi. Een fietspad is voorzien om de fluïditeit van dit transportmiddel te verzekeren. De hele inrichting werd bedacht om te zorgen voor een gemengd gebruik van de plek met handel, wandelpaden, mobiliteit, enz. Om dit te doen, worden op een stoep van 14 m de terrassen in twee delen geïnstalleerd, voor een totale oppervlakte van 5m2. De laan zal ook worden geaccentueerd door twee polen: een voorplein voor het Zuidpaleis, dat de opmerkelijke gevels met banken en een waterfontein benadrukt, en een pleintje ter hoogte van het toekomstige metrostation Toots Thielemans waar het Pasionaria-kunstwerk zich bevindt. Dit alles terwijl de kwaliteit van het landschap wordt verbeterd, aangezien 70 hoge bomen worden herplant en uitgelijnd (voor in totaal 104 bomen), evenals de aanplant van 168 heesters en struiken, waaronder meerstammige en lage struikvegetatie.

“Dit project, dat de wijk nieuw leven zal inblazen, wordt momenteel weliswaar sterk beïnvloed door de werken in uitvoering. Maar we zijn ervan overtuigd dat deze langverwachte heraanleg op lange termijn de vele troeven van de laan zal benadrukken, zoals de diversiteit aan commercieel aanbod of het gemengde gebruik ervan. Dit alles verbindt de laan meer met het stadscentrum en vergemakkelijkt de ontwikkeling van de stad op 10 minuten”, verheugt Philippe Close, Burgemeester van de Stad Brussel, zich.